• Svenska
  • English
  • Svenska
  • English

Tillverkning

Vi fick efter många och omständliga förhandlingar tillgång till detta recept samt upplärning hur allt ska blandas och bearbetas. Tillverkningen av glass är i grund och botten ganska enkelt men det finns ett par hemligheter dels med råvarorna men framförallt i vilken ordning och vid vilka temperaturer råvarorna ska blandas. Den största hemligheten med min glass är den fantastiska konsistensen vilket en Italienare lärde mig under en middag när han vart alltför berusad. Jag är nästan säker på att jag är den enda i Sverige som vet detta underbart enkla ”trix”.

Vi bestämde oss för följande affärs koncept. Oavsett hur dyr glassen blir att tillverka så ska vi alltid använda oss av de absolut bästa råvarorna som finns. Inget fusk skulle överhuvudtaget vara tillåtet och alla råvaror ska vara äkta och naturliga.

Glassen består av Gotländsk grädde, gotländsk mjölk, socker och stabiliserings och emulgerings medel plus några väl bevarade hemligheter. Emulgeringsmedel är ett ämne eller produkt som gör att fett och vatten ”tycker om” varandra istället för att stöta bort varandra. Det man märker av detta är att glassen blir len och mjuk istället för grynig eller isig. Ägg är naturens egna emulgeringsmedel som tidigare alltid används i glass men vi använder faktiskt en alg som emulgeringsmedel. Anledningen är att många är allergisk mot ägg samt att jag tycker att ägg ger en viss ”bismak”. Tycker helt enkelt att glassen blir godare så här och fortfarande använder vi en helt naturlig och mycket exklusiv produkt som emulgeringsmedel. I praktiken är det omöjligt att inte få spår av kemikalier eller tillsatsmedel i glassen. Gör jag t.ex. Polka glass så innehåller polka grisarna både färgämnen och konserveringsmedel och en hel del annat smått och gott.

Vi har 48 olika smaker att välja mellan i Visby Glass hamnen och 24 smaker på Hästgatan. Vår absoluta best seller är Belgisk Choklad som består av tre olika belgiska choklader sen säljer lakrits väldigt bra en smak jag inte alls gillar själv. Honung saffran, Royal Gotland, körsbär, sockerkakssmet, Choklad (fyra olika) Black, extra dark, extra milky, och vitchoklad är också stor säljare. Pistage glassen är makalös och består av tre olika pistagenötter. Maräng glassen med färska jordgubbar är en fantastisk kombination.´Min egen favorit Viol säljer alltid dåligt fastän den är tillverkad av äkta viol blommor som plockas i de Italienska bergen på våren, ju högre upp desto bättre kvalitet.

Min målsättning är att få bort alla sådana produkter men i praktiken är det svårt då inte alla produkter finns utan tillsatser. Lika med de 100% naturliga frukter, bär, nötter etc som jag blandar i glassen.Detta kommer i oerhört koncentrerad form där man i princip har tagit bort allt vatten ur frukten och bären, en mycket transport effektiv metod. Troligen är denna koncentrering av frukt, bär etc det som miljön tjänar mest på med denna glass eftersom produkterna kommer från jordens alla hörn med långa, långa transporter. Så istället för att transportera vatten transporterar man äkta varor fast väldigt koncentrerade. Dessvärre går det inte att transportera produkterna utan konserveringsmedel. I Visby Glass basen grädde, mjölk, socker tillsätter jag inget konserveringsmedel så denna glass har begränsad hållbarhet.

Vi gör naturligtvis vår Sorbet själv enligt samma 100 % äkta principer. Vi har ingen mjölk i sorbeten.

Något jag speciellt önskar framföra är att vi gör vår egen mjukglass mix. Här om något har ni en smaksensation framför er. Skillnaden på vår riktiga mjukglass mix och den kemiska färdiga surrogat mix som man får när man köper vanlig mjukglass är fullständigt otrolig. Vanlig mjukglass mix skulle förses med varningstexter och dödskallar. Ni kan inte ens föreställa er vad denna sörja tillverkas av. Här om något total fuskas det med alla tänkbar kemikalier och annat skräp.

Historia

Vi startade Visby Glass 1999 efter två år av förberedelser. Då drev vi ett café där vi sålde GB Glass.

Vårt först Visby glass ställe ligger på Hästgatan 20 ca 100 m innanför Öster port. Inköpen av glass var ett antal ton och vi funderande över vansinnet att denna glass först skulle tillverkas i Belgien och sedan transporteras därifrån i fryst tillstånd på långtradare till Gotland. Grädde, mjölk och på den tiden även socker fanns ju redan på Gotland så varför inte starta en glasstillverkning här tänkte vi. Detta skulle spara på miljön och arbetstillfällena skapas lokalt istället för i något annat land.

Glass älskare har jag alltid varit och besvikelsen över att aldrig få riktig glass som den man alltid får i Italien vart mer och mer irriterande.
Vi provsmakade all egentillverkad glass vi hittade i Sverige men kände oss ändå inte helt nöjda. Så vi reste till Italien ett par gånger och provade glass efter glass och till slut fann vi en glass som var godare än någon annan vi smakat.

Ibland har man tur, otrolig tur, inser jag så här efteråt.

© 2015 Visby Glass       Created by Mexond
Cookies